Idén augusztusban a "kötelesség" újra Prágába szólított, és persze a munka mellett sikerült berkenyészésre is időt szakítanom. Azt már múltkor is kiderítettem, hogy az egyik kolléga a kánaán közepén, a Cseh karsztban, a Berounka folyó mellett lakik. Szombaton meg is hívott a családjához, és én pedig rábeszéltem egy kis berkenyelátogatásra. Annyit sikerült kideríteni, hogy az endemikus Sorbus eximia (jeřáb krasový) két lelőhelye Kotýz és Koda. Nem kellet sokáig kapacitálni őket, mondták, hogy mindkét hely nagyon klassz, nosza, menjünk!
Először Kotýz került sorra. Ez egy patakvölgy fölötti mészkősziklás perem, tetején gyeppel, és bődületes mennyiségű S. danubialisszal és S. graecával. Ráadásul, Magyarországgal szemben, itt különösen jó év köszöntött a berkenyékre, minden fa dugig volt bogyóval. Gondoltam, az endemikus berkenyét valahol a sziklákon kell megkeresni, de nem: ott voltak a gyep közepén egy kis facsoportban, legalább tíz-tizenöt erős, egészséges fa, szintén tele terméssel. Augusztus ide, augusztus oda, még egy kökörcsin is előkerült.
A Koda nevű helyre, ami egy észak fele a folyóra lefutó völgy, este érkeztünk. A völgy nyugati peremére kellett fölkapaszkodni, itt volt egy ligetes terület, ami dugig volt szebnál szebb S. eximiákkal - az egyszerű berkenyebolond számára, bizony, veszélyes hely, könnyen sokkot kaphat.